!-- Google Tag Manager (noscript) -->

Noutăți

Ce este mai avatanjos, ipoteca sau chiria?

În momentul în care suntem puși în situația de a alege o locuință, automat ne întrebăm ce ar fi mai convenabil din punct de vedere financiar: ipoteca sau chiria? Din start suntem atrași de ideea de economisi mai mulți bani, dar totuși, este varianta cea mai avantajoasă.

Argumentul suprem este unul evident: ideea chirii ni se pare atragătoare pentru că implică mai puțini bani, dar această decizie nu garantează o locuință pe viitor, în timp ce locuința luată în ipotecă va ajunge proprietatea noastră. Astfel, datorită ipotecii apartamentul mult râvnit va ajunge al nostru.

Înainte de a lua o hotărâre, este important de a stabili termenul de ședere. Dacă vrem să locuim temporar într-o locuință, atunci soluția cea mai convenabilă este chiria. Atunci însă când intenționăm să ne stabilim pe un interval mare de timp unde ne simțim confortabil, ipoteca devine din start o investiție, astfel locuința ajunge a fi răscumpărată, pe când banii dați pe chirie pur și simplu se cheltuie. Mai mult ca atât, când luăm o locuință în ipotecă avem dreptul de a face diverse modificări după placul nostru, ca reparație, design, ș.a. – schimbări care se capitalizează.

tabel-new

Tabel Chirie Apartament sau Ipoteca

Un alt beneficiu al alegerii ipotecii este faptul că șansele de a locui într-o casă nouă sunt remarcabil mai mari în comparație cu alegerea de a sta într-o locuință cu chirie. O asemeanea posibilitate, de a lua apartamente în ipotecă, o ofera Agenția Municipală de Ipotecă (AMIC) care propune diverse locuințe, inclusiv apartamente de 2 camere începând cu prețul de 32.000 de Euro sau locuințe cu o odaie la un preț mediu de 27.000 de Euro, în blocuri locative noi date în exploatare.

Prețurile pentru închirierea unui apartament cu o cameră pot ajunge până la 300 de Euro, sau aproximativ 18.000 Euro pe 10 ani, iar acești bani poți fi investiți în achitarea creditului ipotecar și achiziția locuinței. Ipoteca egalează banii care pot fi plătiți pe chirie.

“Până la urmă, este vorba de confortul propriu: te simți mai bine când investești în ceva care ulterior va fi al tău. Și e recomadabil ca atunci când luați o locuință în ipotecă, să fie pe o perioadă mai lungă, ca să aveți posibilitatea de a achita în sume mai mici”, ne recomandă Piotr Oleinic, director Nika – Imobil.

 

Comments are closed.